Batterijen
Batterijen bevatten gevaarlijke stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. (Afbeelding: Kenishirotie - stock.adobe.com )

Nieuws & Tips Batterij vol of leeg? Wij laten zien hoe u dit kunt testen!

Bijna elk huishouden heeft ze: wegwerpbatterijen. Ze zitten meestal in afstandsbedieningen, kinderspeelgoed, horloges en andere voorwerpen die van stroom moeten worden voorzien. En hoewel wegwerpbatterijen slecht zijn voor het milieu, omdat ze maar een beperkte levensduur hebben en er enorm veel energie nodig is om ze te produceren, worden ze nog steeds veel gebruikt. Om duurzamer te leven, moeten batterijen daarom zo lang mogelijk worden gebruikt - bij voorkeur totdat ze volledig zijn ontladen. De meeste mensen weten echter niet hoe ze kunnen zien of een batterij vol of leeg is. Wilt u ook het batterijniveau testen? Dan moet u nu goed opletten. In deze gids laten we u zien hoe u het batterijniveau kunt testen met een eenvoudige truc en informeren we u over belangrijke feiten met betrekking tot het gebruik van wegwerpbatterijen.

Het niveau van de accu testen: wanneer is een 12-volt accu vol?

Allereerst moet u weten dat zelfs als u het hebt over een 12-volt of 24-volt accu, de geleverde energie meestal aanzienlijk laag is. Alleen als een accu volledig is opgeladen, levert deze een hoge spanning. Als een accu leeg is, daalt de spanning snel. De voltwaarde geeft daarom alleen de spanning aan van de apparaten die de batterij van stroom kan voorzien.

Als algemene regel kunt u aannemen dat een volledig opgeladen loodzuuraccu van 12 volt een spanning van ongeveer 12,7 volt levert. Als de loodzuuraccu echter nog maar 20 procent over heeft, levert deze een spanning van ongeveer 11,6 volt. Een volledig opgeladen lithium-accu levert daarentegen 13,6 volt en 12,9 volt als deze nog maar voor 20 procent is opgeladen. De gemiddelde spanning is dus altijd afhankelijk van het type accu. De volgende regel geldt: loodzuuraccu's hebben een iets lagere spanning dan normale lithiumaccu's.

Truc: Hoe vol is mijn batterij?

Als u wilt weten of een batterij vol of leeg is, kunt u een meetapparaat gebruiken. Niet iedereen heeft echter zo'n apparaat bij de hand en in veel gevallen wil men er ook geen kopen. In dat geval kunt u een eenvoudige truc gebruiken om de ladingstoestand van een batterij te achterhalen. De volgende truc is vooral geschikt voor AA- en AAA-alkalinebatterijen

  • zoek eerst een plat, stevig oppervlak. Wij raden een tafel of aanrecht aan.
     
  • Laat nu de batterij verticaal vallen vanaf een hoogte van ongeveer 20 centimeter met de platte kant, d.w.z. de negatieve pool, op het tafelblad.
     
  • Aan de val van de batterij kunt u zien hoe vol deze is. Het volgende geldt: als de batterij direct kantelt, is hij vol. Als de batterij daarentegen omhoog stuitert, is hij leeg

Deze reactie is te wijten aan het feit dat zinkhoudende accu's gevuld zijn met gel. De gel vermindert de impact van de val als de accu vol is. Als een batterij echter ontladen is, wordt de gel steeds vaster door de zuurstof die erin zit. De massa kan daardoor de impact nauwelijks absorberen en dit zorgt ervoor dat de batterij gaat stuiteren. Ook hier geeft de spronghoogte precies aan hoe leeg de accu is. Hoe hoger de sprong, hoe lager het laadniveau. Als een accu zo hoog springt als hij lang is, kunt u ervan uitgaan dat hij volledig ontladen is.

Hoe kan ik een batterij zo duurzaam mogelijk gebruiken?

Gecorrodeerde batterij
De grootste zwakte van batterijen: Ze kunnen corroderen! (Afbeelding: Mina709 - stock.adobe.com)

Iedereen die waarde hecht aan meer duurzaamheid in het dagelijks leven, moet ook letten op bepaalde factoren bij het omgaan met batterijen. Hoe langer batterijen gebruikt worden, hoe beter. Dit komt omdat er bij elke productie waardevolle grondstoffen worden ingezet, waarvan de meeste onder slechte omstandigheden worden gewonnen. Houd u daarom aan de volgende richtlijnen:
 

  1. Gebruik batterijen zo lang mogelijk: door de metalen grondstoffen en het hoge energieverbruik tijdens de productie zijn batterijen enorm problematisch voor het milieu. Het is daarom het beste om ze te gebruiken tot ze helemaal leeg zijn.
     
  2. Gebruik ook zwakke batterijen: In veel gevallen kunnen krachtige apparaten niet meer gevoed worden door zwakke batterijen. Maar ook in dit geval kunt u het milieu beschermen door de batterijen niet gewoon weg te gooien, maar ze te blijven gebruiken in een apparaat dat geschikt is voor dit type batterij.
     
  3. Gebruik oplaadbare batterijen: In plaats van "normale" batterijen kunt u ook oplaadbare batterijen gebruiken. Hoewel ze van dezelfde zware metalen zijn gemaakt, zijn ze een veel duurzamer alternatief.
     
  4. Batterijen altijd op de juiste manier weggooien: Als een batterij echt helemaal leeg is en niet meer gebruikt kan worden, moet u deze altijd op de juiste manier weggooien. U kunt hiervoor de inzameldozen in drogisterijen, supermarkten, elektrowinkels of benzinestations gebruiken.